Prievidzské vrabčence

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Bravčové mäso, Vydané dňa: 16. 02. 2008

Suroviny:8-10 ks bravčových rezňov zo stehna alebo z karé, 8-10 plátkov prerastenej údenej slaninky, 1 väčšia cibuľa, 2-3 stredne veľké sterilizované uhorky, plnotučná horčica, mleté čierne korenie, soľ, majoránka, vegeta alebo dochucovadlo harmónia chuti, 2-3 PL hladkej múky, olej, malá konzerva sterilizovaného hrášku.

Postup: Rezne natenko naklepeme, z jednej strany jemne posolíme a okoreníme. Potom ich natrieme horčicou a na každý pokladieme po plátku slaninky, prekrájanej na rezance, ďalej na každý rezeň položime pásik kyslej uhorky a pár mesiačikov cibule. Takto pripravené rezne postáčame do vrabcov a zopneme špáradlami. (môžeme previazať aj niťou) Zabalené vrabce opražíme prudko na oleji zo všetkych strán a preložíme do hrnca. Podlejeme horúcou vodou a prykryté necháme dusiť. Zatiaľ si nakrájame na kocky zvyšnú cibuľu, uhorku a ošúpané rajčiny. Spolu ich orestujeme na výpeku z opekania vrabcov a preložíme do hrnca ku vrabcom. Za občasného pomiešania a podliatia vodou udusíme vrabce domäkka. Mäkké vrabce vyberieme a omáčku zahustíme jemne dozlatova opraženou zápražkou. Dochutíme vegetou, korením, majoránkou a do omáčky pridáme sterilizovaný hrášok. Ešte krátko prevaríme a podávame s dusenou ryžou a kyslou uhorkou.