Detviansky fazuľový strapkáč

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 21. 02. 2008

Suroviny: 250g drobnej bielej fazule, 7dcl pohár kvasenej kapusty, údené kolienko alebo údená klobáska, 50g údenej slaninky, 3PL hladkej múky, soľ, korenie, bobkový list, 1 pohárik kyslej pochúťkovej smotany, 3 väčšie zemiaky.

Postup: Do hrnca dáme deň vopred namočenú fazuľu, kolienko alebo klobásku a dáme variť. Keď je fazuľa tak na 3/4 mäkká, pridáme kyslú kapustu, bobkový list a necháme variť. (pokiaľ sme varili klobásku namiesto kolienka, tak túto pred pridaním kapusty z polievky vyberieme). po chvíli varenia pridáme očistené- na kocky pokrájané zemiaky a varíme až zemiaky zmäknú. Na panvici opražíme na kocočky pokrájanú slaninku, ktorú po opražení lyžicou vyberieme a dáme do polievky. Ku slaninkovej masti pridáme 2Pl múky a upražíme zápražku. Zalejeme ju studenou vodou, rozmiešame a nalejeme do polievky. Nakoniec prilejeme smotanu, ktorú sme rozmiešali s 1 PL múky a necháme všetko spolu na slabom ohni prevrieť. Polievku dochutíme korením a podľa potreby soľou. Do hotovej polievky nakrájame na kocky mäso z uvareného kolienka alebo varenú klobásku pokrájanú na kolieska.Podávame s chlebom alebo pečivom. Polievka chutí aj studená najmä v lete.