Jablkový nákyp našej babky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 26. 02. 2008

Suroviny: 1,5 kg jabĺk, 20g kryštáľového cukru, 2 PL bieleho vína. Ďalej 3 vajcia, 60g cukru, 1 vaniľkový cukor, 1 čl mletej škorice, citrónová kôra, 20g hrozienok, 50g mandlí alebo iných orechov, 2 PL strúhanky.

Postup: Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrince a pokrájame ich na tenšie plátky. Dáme do hrnca, zalejeme vínom, pridáme cukor a necháme asi 5 minút dusiť. Zatiaľ si vymiešame´žĺtky s cukrom, pridáme vychladnuté jablká, trocha nastrúhanej citrónovej kôry, škoricu, dopredu namočené hrozienka a sparené nasekané mandle alebo orechy. Zmes premiešame, prisypeme 1 PL strúhanky a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Zmes rovnomerne rozzložíme na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč a pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 45 minút. Nakoniec hotový nákyp posypeme práškovým a vaniľkovým cukrom.