Staroprešporská židovská polievka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 12. 03. 2008

Suroviny: 1polievková dávka koreňovej zeleniny, celé čierne aj nové korenie, bobkový list, hlavy, chvosty a odrezky z kapra, mliečie a ikry z kapra, 1 kyslá aj šľahačková smotana, 2 Pl hladkej múky, soľ, ocot, cukor, kôpor.

Postup: Do hrnca postavíme variť očistenú koreňovú zeleninu v ceľku. Po 15 minutách varenia pridáme kaprie odrezky, chvosty a očistené hlavy, bez očí a žiabrov- ktoré vyrežeme! Keď sú zelenina aj hlavy uvarené, tak polievku precedíme cez sito. Do potrebného množstva scedenéko vývaru rozmixujeme uvarenú zeleninu, pridáme ku nej kyslú smotanu do ktorej sme zašľahali múku. Dobre spolu všetko do krémovita vymiešame,doriedime šľahačkovou smotanou a necháme na slabšom ohni povariť. Polievku dochutíme octom, cukrom, a podľa potreby prisolíme. Z hláv oberieme mäso a dáme do polievky. Do polievky potom vložíme aj prekrájané mliečie a ikry z kapra. Polievku znova na slabšom ohni necháme krátko prevariť a nakoniec pridáme nasekaný kôpor. ( Kto nemá rád kôpor nemusí ho pridať.)