Plnené vyprážané pirôžky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 13. 03. 2008

Suroviny:NA CESTO: 1 veľké acidofilné mlieko, 600 g hladkej múky, 1 čl sódy bicarbóny, 1/2 čl soli. NA PLNKU: malá hlávka bielej kapusty, trocha masti alebo oleja, korenie, soľ, cukor - (podľa chuti), olej na vyprážanie.

Postup: Kapustu najemno nastruháme a podusíme na tuku domäkka. Počas dusenia podľa potreby slabo podlejeme vodou. Z mäkkej kapusty vydusíme všetku šťavu a necháme kapustu vychladiť. Acidofilné mlieko zmiešame s múkou, soľou, sóda bicarbónou a vypracujeme vláčne cesto. Vypracované cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1/2 cm, rozkrájame ho na štvorce a na každý položíme po 1 lyžičke plnky. okraje štvorcov potom potrieme troška vodou, spojíme k sebe a zlepíme. Pripravené pirôžky vypražíme v horúcom oleji dozlatova. Prebytočný tuk necháme na papierovom obrúsku odkvapkať. Pirôžky na tanieri môžeme poliať kyslou smotanou. Na pirôžky tiež môžeme použiť aj iný druh plnky podľa svojej chuti. Napríklad tvaroh, orechy, mak, lekvár alebo mäsovú či hubovú náplň.