Punčová roláda

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 19. 03. 2008

Suroviny: 4 vajcia, 100 g kryš. cukru, 100 g polohrubej múky KAKAOVÉ CESTO: 1 vajce, 30 g kryš. cukru, 20 g polohrubej múky, ? dkg kakaa PLNKA: ? dl mlieka, 30 g orechov, 100 g masla, 80 g práš. a vanilkového cukru, 10 g kakaa POLEVA: ? dl malinovej šťavy, 150 g práš. cukru

Postup: Zo 4 bielkov a cukru našaháme tuhý sneh, pridáme žĺtky a vareškou zľahka zamiešame múku. Piškótové cesto rozotrieme na mastný papier, dáme na plech a vo vyhriatej rúre rýchlo upečieme. Piškótové cesto na roládu sa nesmie vysušiť, ale musí zostať aj po upečení vláčne. Podobne upečieme z jedného vajcia kakaovú piškótu v podobe 6 až 7 cm pásika na šírku plechu. Pri príprave punčovej rolády postupujeme takto: Piškótový plátok obrátime na práškovým cukrom posypaný papier a ten papier , na ktorom sa piškóta piekla, odstránime. Z každého konca piškóty odkrojíme po dva 1,5 cm široké pásiky a podobne rozkrojíme na štyri pásiky aj upečenú kakaovú piškótu. Oba konce piškótového plátku po dĺžke potrieme ríbezľovým alebo iným červeným lekvárom v šírke 8 až 9 cm a každú zavinieme do tenkej rolády. Potom celý plátok obrátime, stred potrieme plnkou a do stredu uložíme striedavo pásiky žltej a kakaovej piškóty, pokropíme ich rumom a spájame k sebe plnkou. Pomocou papiera takto upravený plát zvinieme tak, aby lekvárom naplnené rolády boli spolu a vytvárali spodnú časť múčnika. Roládu zabalíme dosť silno do papiera, dáme do chladna a necháme stuhnúť. Potom ju z papiera vybalíme, potrieme redším červeným lekvárom, polejeme ružovou polevou a necháme zaschnúť. PLNKA: do osladeného mlieka zavaríme orechy a necháme vychladnúť. Potom ich v miske alebo v kotlíku miešame a postupne pridávame maslo so zvyškom cukru. Do vypenenej plnky prisypeme malú lyžičku kakaa. POLEVA: malinovú šťavu dáme do kastrólika, pridáme práš. cukor a za stáleho miešania vareškou necháme zavariť a hneď z ohňa odstavíme. Chvíľu polevu miešame a vlažnou polejeme pripravenú roládu a necháme zaschnúť.