Kežmarský koláč

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 31. 03. 2008

Suroviny: 2 dcl mlieka, 15 g kvasníc, 2 vajcia, soľ, korenie, 500 g zemiakov, 30 g hladkej múky, pár strúčikov cesnaku, majoránka, 60 g masti.

Postup: Z vlažného mlieka a kvasníc si vypracujeme kvások a necháme ho v teple podkysnúť. Surové zemiaky očistíme, postruháme a zmiešame s vajíčkami. Osolíme, okoreníme, pridáme múku, roztlačený cesnak, ochutíme majoránkou a primiešame podkysnutý kvások. Vypracujeme vláčne cesto (ako na buchty) a cesto nalejeme na pekáč, v ktorom sme necháli rozohriať masť. Povrch cesta dobre pomastíme, aby koláč počas pečenia získal vysokú zlatavú kôrku. V dobre vyhriatej rúre upečieme. Tento koláč sa výborne hodí ako príloha najmä k fazuľovej polievke.