Oškvarkové roládky (Pazderňáčky)

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 02. 04. 2008

Suroviny: 500 g hladkej múky, 2 dcl mlieka, 40 g kvasníc, 1 čl cukru, 50 g masla alebo Hery, 1 vajce, 1 žĺtok, soľ. PLNKA: 1/2 kg pomletých oškvariek, korenie, soľ, soľčanka, 2 vajcia, 2 PL kyslej smotany, rasca na posypanie. DOPORUČENIE: Po odskúšaní receptu doporučujem do základného cesta pridať o 50 g viac Hery a iba polovičnú dávku plnky. Inak veľmi chutné k pivu a vínu.

Postup: Z mlieka, kvasníc a cukru vymiešame kvások a necháme ho v teple podkysnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme k nej podkysnutý kvások, maslo (Heru),žĺtok, vajce, vlažné mlieko a vypracujeme vláčne hladké cesto. Cesto dáme do tepla vykysnúť. Pripravíme si plnku: Všetky suroviny na plnku dôkladne spolu premiešame. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 3 malé bochníky a po jednom rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Každé rozvaľkané cesto natrieme 1/3 plnky a zvinieme do rolády. Rolády rozkrájame na kolieska hrubé asi 1 cm. Rozkrájané kolieska uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. ( Niekde poprášili vrch aj mletým korením.) Pečieme vo vyhriatej rúre asi 45-50 minút.