Prievidzský mäsový závin

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 10. 04. 2008

Suroviny: Po 500 g hovädzieho aj bravčového mäsa zo stehna, mleté korenie, soľ, 50 g údenej slaninky, 70 g masti, 1 cibuľa, 2 mrkvy, 1 petržlen, 2 bobkové listy, 8 guličiek čierneho korenia, 4 borievky, citrón.

Postup: Zmäsa narežeme veľké rezne, dôkladne ich naklepeme a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Hovädzie rezne uložíme vedľa seba, aby sme utvorili plát. Na hovädzií plát pokladieme bravčové rezne a na mäso potom uložíme tenké plátky slaninky. Mäso potom zvinieme do tvaru rolády a previažeme dôkladne niťou, aby udržalo tvar. Vtvorenú mäsovú roládu opečieme prudko zo všetkych strán na horúcej masti, aby sa mäso dôkladne zatiahlo. Potom k mäsu pridáme nasekanú cibuľu, nakrájanú zeleninu a ostatné koreniny. Podlejeme trochou horúcej vody a prikryté necháme dusiť. Podlľa potreby podlievame trochou vody. Udusené mäkké mäso vyberieme, vývar pretrieme cez sito a dochutíme citrónovou šťavou. Z mäsa odstránime nite a pokrájame ho na 1,5 cm hrubé plátky. Podávame s ryžou a prelejeme s omáčkou.