Prievidzský mäsový závin

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 21. 04. 2008

Suroviny: 500 g hovädzieho stehna, 250 g bravčového stehna, korenie, soľ, 50 g údenej slaninky, 2 PL masti, 1 väčšia, cibuľa, 2 mrkvy, 1 petržlen, celé čierne korenie, bobkový list, borievky, citrón.

Postup: Z mäsa nakrájame väčšie plátky, ktoré naklapeme z obidvoch strán. Naklepané mäso osolíme, okoreníme mletým korením a hovädzie plátky rozložíme na dosku natesno vedľa seba. Na hovädzie plátky pokladieme bravčové plátky a na bravčové poukladáme tenké plátky slaninky. potom mäso zrolujeme do rolády a previažeme niťou. Pripravený závin opečieme zo všetkych strán na rozohriatej masti. Pridáme nasekanú cibuľu, na kolieska nakrájanú zeleninu a krátko spolu orestujeme. Potom pridáme bobkový list, niekoľko guličiek čierneho korenia a borievok. Podlejeme horúcou vodou a prikryté dusíme domäkka. Počas dusenia občas závin obrátime a podľa potreby prilejeme vodu. Mäkký závin vyberieme, zo šťavy povyberáme korenie, bobkový list a šťavu rozmixujeme. Dochutíme ju citrónovou šťavou a poprípade prisolíme. Z mäsa odstránime nite a pokrájame ho na roládky. Podávame s dusenou ryžou a preliate omáčkou.