Škvarkové pagáčiky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 13. 05. 2008

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1 Hera alebo Palmarin, 1 kocočka kvasníc, 2 dcl mlieka, 2 vajcia, soľ, 250 g oškvarkov, 100 g hladkej múky, 1 vajce na potretie, tuk na vymastenie plechu.

Postup: Margarín nastruháme a vymiesime s múkou, nakysnutým kváskom, vajcami a troškou soli na husté cesto. Oškvarky pomelieme a premiešame s hladkou múkou. Cesto rozvaľkáme na štvorec, rozložíme naň oškvarkovú hmotu a cesto poskladáme na tretiny. Poskladané necháme 20 minút uležať, znova rozvaľkáme a znova poskladáme na tretiny. tento postup opakujeme po sebe trikrát. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme z neho okrúhle pagáčiky. Vykrojené pagáčiky na povrchu jemne nožom ponakrajujeme na mriežku a uložíme ich na vymastený plech. Necháme ich na plechu v teple nakysnúť a pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C dozlatista.