Maďarské kapustové závitky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 04. 06. 2008

Suroviny: Menšiu hlávku kapusty (asi 1,5 kg), 10 cibúľ, 50 g dlhozrnnej ryže, korenie, soľ, 750 g mletého mäsa (zmes bravčové a hovädzie),1/2 čL sušeného tymianu, 1 čL mletej sladkej papriky, 3 PL masla, 500 g kyslej kapusty, 3 PL rajčinového pretlaku, 6 plátkov oravskej alebo anglickej slaninky.

Postup: Hlávku kapusty očistíme a vykrojíme hlúbik. Potom z kapusty odoberieme 12 celých veľkých listov a dáme ich do vriacej vody asi na 2-3 minútky povariť. Potom ich vyberieme a necháme odkvapkať. Na pripravených kapustných listoch skrojíme naplocho hrubé rebrá alebo ich opatrne rozklepeme. Ryžu 5 minút povaríme v malom množstve osolenej vody a potom ju scedíme. V mise zmiešame mleté mäso, predvarenú ryžu, tymian, 2 Pl nasekanej cibule, okoreníme, opaprikujeme a podľa chuti osolíme. Zmes dobre premiešame a rozdelíme na pripravené kapustné listy. Potom naplnené listy zvinieme do závitkov a previažeme ich niťou. V pekáči rozohrejeme maslo, pridáme ostatnú nasekanú cibuľu a porestujeme. Potom pridáme k cibuli vymačkanú kyslú kapustu a spolu krátko podusíme. Prilejeme pretlak rozmiešaný v 3/8 L vody a necháme 5 minút povariť. Potom 2/3 kyslej kapusty z pekáča odoberieme, na ostatnú kapustu v pekáči pokladieme kapustové závitky a zakryjeme ich odobratou kapustou. Navrch rozložíme na kocočky nakrájanú zelenú papriku, plátky slaninky a pekáč vložíme do predhriatej rúry na 200°C. Necháme piecť asi 1,5 hodiny.