Balkánska fazuľa s klobásou

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 24. 06. 2008

Suroviny: 300 g bielej fazule, 100 g prerastenej údenej slaninky, 2 cibule, malý pohár leča alebo 3 zelené papriky, 2 strúčiky cesnaku, 4 rajčiny, 300 g mäkkej údenej klobásy, korenie, soľ, 2 PL vegety.

Postup: Deň vopred si preberieme, opláchneme a do studenej vody namočíme fazuľu. Pred varením namočenú fazuľu scedíme, dáme do hrnca, zalejeme vodou a neosolenú ju varíme asi 3/4 hodiny. 50 g slaninky pokrájame na malé kocočky a opražíme. K opraženej slaninke pridáme nasekanú cibuľu, na pásiky pokrájané papriky a cesnak rozotretý so soľou. Zmes podlejeme troškou vody a a udusíme do polomäkka. Potom pridáme scedenú uvarenú fazuľu, na kocky pokrájané rajčiny a polovicu klobásky pokrájanej na kolieska. Zmes okoreníme, ochutíme vegetou a udusíme spolu domäkka. Zatiaľ si zvyšnú slaninku a klobásku ozdobne ponakrajujeme a opečieme dočervena. Hotovú fazuľu obložíme opečenou slaninkou, klobáskou a podávame s chlebom.