Jablková štrúdľa

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 15. 07. 2008

Suroviny: 1/2 kg hladkej múky špecial, 1 vajce, štipka soli, voda, 1 PL octu, 200 g masla na pokropenie vytiahnutého cesta. PLNKA: 50 g doružova opraženej strúhanky, 2 kg jabĺk, 200 g práškového cukru, 200 g mletého maku, mletá škorica.

Postup. Z preosiatej múky, vajca, soli a vlažnej octovej vody vymiešame hladké cesto a dáme ho pod zohriaty veľký hrniec asi na 25 minút odpočívať. Potom cesto pomastíme trochou roztopeného masla a na pomúčenom obruse ho prstami vyťahujeme na čo najtenšie, na celú plochu stola. Z vytiahnutého cesta opatrne odrežeme hrubšie okraje a cesto pokropíme nahusto roztopeným maslom. Na takto pripravené cesto, na jeho jednu polovinu rozložíme opraženú strúhanku, nahrubo nastúhané jablká, posypeme práškovým cukrom, mletým makom a poprášime mletou škoricou. Hotové cesto pomocou obrusa zvinieme a konce prehneme pod zvinuté cesto. Pripravenú štrúdľu položíme do vymasteného plechu a upečieme vo vyhriatej rúre dozlatista. počas pečenia štrúdľu občas potrieme roztopeným maslom. Upečenú posypeme práškovým cukrom.