Horniacke zemiakové koláčiky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 21. 07. 2008

Suroviny: 400 g hrubej múky, 250 g v šupke uvarených zemiakov, soľ, 50 g práškového cukru, 1 vaniľkový cukor, 1 čL citrónovej šťavy, kvások (z 1 dcl mlieka, 30 g kvasníc a 1PL cukru), 30 g masla, 1 vajce, 2,5 dcl mlieka, 100 g tvarohu, 1 žĺtok, 1 čl cukru, 1 vajce na potretie.

Postup: Múku preosejeme, pridáme uvarené, ošúpané a postruhané zemiaky, práškový cukor, vaniľkový cukor, citrónovú šťavu, podkysnutý kvások, roztopené maslo, vajce, mlieko a zo všetkych surovín vymiešame hladké cesto. Vypracované cesto necháme prikryté na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme a pokrájame na štvorce. Tieto naplníme tvarohom, rozmiešaným s cukrom a žĺtkom. Okraje štvorcov potom preložíme k sebe, koláče uložíme na vymastený plech a vrch potrieme rozšľahaným vajcom. Upečieme vo vyhriatej rúre na 180°C dozlatista.