Liptovské batôžky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 21. 07. 2008

Suroviny: 750 g zemiakov, 2 žĺtky, soľ, 1 PL detskej krupice, 4 PL hrubej múky, 1 PL masla, 2 dcl kyslej smotany. SLANÁ PLNKA: 300 g tvarohu, soľ, 1 PL nasekaného čerstvého kôpru, 70 g údenej slaninky.

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, uvarené scedíme, ošúpeme, a postruháme najemno. K postruhaným zemiakom pridáme žĺtky, soľ, krupicu, múku a vypracujeme zemiakové cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme kopček plnky, okraje cesta prehneme do stredu spolu postláčame a pripravené batôžky uvaríme vo vriacej osolenej vode. Uvarené batôžky scedíme, polejeme kyslou smotanou a pokvapkáme roztopeným maslom. PLNKA: Tvaroh pretrieme, osolíme, pridáme nasekaný kôpor, na kocočky oškvarenú slaninku a premiešame.