Netradičné zemiakové placky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zemiaky, Vydané dňa: 28. 07. 2008

Suroviny: 4 stredne veľké zemiaky, 70 g smotanového syra (najlepšie ochutený pažítkou či mladou cibuľkou), 1 PL polohrubej múky, 1 vajce, 1,5 dl sladkej smotany, lyžička soli (ochutená cibuľová soľ), trochu mletej červenej papriky, 150 – 200 g ementálu

Postup: Zemiaky očistíme a nastrúhame. Necháme ich chvíľu postáť a zbavíme ich prebytočnej vody. Smotanový syr, múku, vajíčko, smotanu, cibuľovú soľ a papriku dobre premiešame, pridáme postrúhané zemiaky a nastrúhaný ementál. V rajnici necháme rozpáliť olej, a hrubšie placky na ňom opekáme z každej strany asi 5 minút alebo kým sa sfarbia so zlatohneda. Nechajte odkvapkať na papierových obrúskoch. Dobrý tip: Pripravené cesto môžeme kedykoľvek uskladniť v mrazničke. Urobíme si malé placky, ktoré jednotlivo zmrazíme počas noci. Takto zamrazený polotovar môžeme nechať v mraze dva mesiace. Necháme trochu rozmraziť a pečieme pri najvyššej teplote 10 – 12 minút.