Zemiakové placky starej mamy

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zemiaky, Vydané dňa: 30. 07. 2008

Suroviny: Zemiaky, lyžice škrobu, cesnak, majoránka, rasca a soľ.

Postup: Množstvo lyžíc odhadneme podľa toho, pre koľko osôb sa chystáme jedlo pripraviť. Zemiaky obielime a nastrúhame. Potom si vezmeme hrniec, na ktorého okraje položíme veľké sitko alebo utierku a nastrúhané zemiaky necháme odkvapkať. Môže to trvať približne pol hodinu. Vo vode, ktorá prekvapká cez sitko alebo utierku sa na dne usadí zemiakový škrob. Ďalej postupujeme tak, že vodu opatrne zlejeme, ale škrob si necháme a tým zahustíme cesto na zemiakové placky. Ak sa vám nechce absolvovať tento možno trochu zložitý postup, tak to môžete skúsiť aj tak, že hmotu zahustíte škrobom, ktorý sa dá kúpiť v obchode. Tým, že do placiek nepridávame múku, sú oveľa ľahšie stráviteľné a takisto sú výborné aj opekané nasucho na platni. Takéto zemiakové placky sa dajú pripraviť aj na grilovacej platni na záhradnej párty. Stačí, ak ju len pred vyliatím cesta na platňu trochu potrieme olejom. Pravdaže do správnych zemiakových placiek patrí rozpučený cesnak, čerstvo pomleté čierne korenie, sušená drvená majoránka, rasca a soľ. Kyslá kapusta je výbornou prílohou ku zemiakovým plackám.