Hanácke koláče

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 06. 08. 2008

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vaniľkový cukor, 120 g tuku (HERA), 3 žĺtky, 30 g kvasníc, 2 dcl mlieka, štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra. NÁPLŇ: lekvár a tvarohová zmes. Tvarohová zmes: 250 g tvarohu, 1 žĺtok, 30 g masla, 50 g práškového cukru, 1-2 štipky mletej škorice.

Postup: Z trošky vlažného mlieka, kvasíc a trošky cukru vymiešame kvások a necháme ho na teple podkysnúť. Potom do preosiatej múky pridáme ostatné suroviny, podkysnutý kvások a vymiesime cesto. Necháme ho ne teplom mieste vykysnúť a potom ho rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska veľké 10-12 cm. Tieto potrieme lekvárom a do stredu každého položíme kopček tvarohovej zmesi. Pripravené koláčiky pokladieme na vymastený plech a upečieme ich vo vyhriatej rúre dozlatista.