Žemľovka (recept z roku 1942)

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 11. 08. 2008

Suroviny: 8 rožkov, mlieko, 4 vajcia, práškový cukor, hrozienka, čerstvé alebo zavárané ovocie, troška mletej škorice, maslo, strúhanka na vysypanie formy.

Postup: Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme takým množstvom vlažného mlieka, koľko rožky dokážu vsiaknuť. Žĺtka vymiešame s 3 PL práškového cukru a pridáme tuhý sneh z bielkov. Premiešame a zľahka pomiešame s namočenými rožkami. Do zmesi pridáme hrozienka(môžu byť namočené v troške rumu) a zmes naplníme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy. Pokiaľ chceme, tak môžeme robiť vrstvy zo žemľovej hmoty a čerstvého ovocia, zakaždým vrstvu ovocia posypeme práškovým cukrom a poprášime mletou škoricou. Naplnenú formu dáme do vyhriatej rúry a upečieme dozlatista. Upečenú žemľovku naporcujeme, posypeme práškovým cukrom a ozdobíme ovocím.