Zemiakové pirohy

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 14. 09. 2008

Suroviny: 500 g krubej múky, soľ, voda, 500 g uvarených zemiakov, 50 g masti, 2 cibule, údená slaninka.

Postup: Múku osolíme, pridáme toľko vody, aby sme vypracovali obyčajné cesto ako na rezance. Vypracované cesto necháme 15 minút odpočinúť a potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Zemiaky uvaríme, scedíme, očistíme a pretrieme cez sito. (môžeme najemno postrúhať). Potom pridáme do zemiakov 1 najemno nasekanú cibuľu, ktorú sme opražili na troche masti. Zmes vymiešame, ochutíme soľou a premiešame. Zo zemiakovej hmoty kladieme pomocou lyžičky malé kôpky na jednu polovicu rozvaľkaného cesta. Poukladané kôpky prekryjeme druhou polovicou cesta, cesto okolo plnky popritláčame a radielkom povykrajujeme pirôžky. Povykrajované pirôžky uvaríme v osolenej vode. Uvarené vyberieme a necháme na sitku odkvapkať. Hotové pirôžky na tanieri polejeme nadrobno nasekanou opraženou cibuľkou. Môžeme podávať aj posypané s kocočkami opraženej slaninky.