Zapekané rezance (Rákot slíže)

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 15. 09. 2008

Suroviny: 400 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, voda, 20 g masla, 150 g lekváru, 100 g mletých vlašských orechov alebo mletého maku, 20 g masla na pokvapkanie, 50 g práškového cukru, maslo na vymastenie pekáča.

Postup: Z múky, vajca, soli a vody vypracujeme rezancové cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme, pokrájame na pásy, pokladieme ich na seba a nakrájame na rezance. Rezance uvaríme vo vriacej osolenej vode, uvarené sitkom vyberieme, opláchneme a pomastíme maslom. Hotové rezance rozdelíme na 3 diely. Jeden diel rezancov urovnáme naspodok vymasteného pekáča, potrieme polovicou lekváru, posypeme polovicou orechov alebo maku a dáme ďaľšiu vrstvu rezancov. Zase potrieme zvyšným lekvárom, posypeme zvyšnými orechami a posypeme práškovým cukrom. Nakoniec dáme poslednú vrstvu rezancov, polejeme rozpusteným maslom a zapečieme vo vyhriatej rúre. Porcie zapečených rezancov posypeme práškovým cukrom.