Jablkový koláč v tvare torty

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 25. 09. 2008

Suroviny: CESTO: 280 g hladkej múky, 80 g práškového cukru, 1 vrecúško kypriaceho prášku, trocha nastrúhanej citrónovej kôry, 200 g masla, 2 žĺtky. NÁPLŇ: 1/2 kg ošúpaných a na tenké plátky pokrájaných jabĺk, 40 g hrozienok, 20 g cukru, 30 g mandľových lupienkov, 1 vajce na potretie koláča.

Postup: Suroviny na cesto spolu spracujeme a vymiesime vláčne cesto. Cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý plát a podľa tortovej formy vykrojíme z neho kruh. Tento kruh cesta uložíme do tortovej formy, boky vyložíme rovnako hrubím cestom a formu naplníme náplňou. Potom zo zvyšného cesta vytvoríme zase kruh, ktorým všetko vo forme prikryjeme. Okraje cesta popritláčame k sebe. Koláč z formy opatrne vyberieme a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme upiecť vo vyhriatej rúre dozlatista.