Domáci chlieb rýchlo a ľahko /recept od babkajarka/

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 02. 10. 2008

Suroviny: 1 kg hladkej múky, 3 čL sušených kvasníc, 2 dcl mlieka, 2 dcl vlažnej vody, štipka cukru, 1 PL soli, podľa chuti aj rôzne vylúpané semiačka(napr. slnečnicové, tekvicové atd.)

Postup: Mlieko prihrejeme aby bolo vlažné a potom doňho zamiešame štipku cukru a kvasnice. Necháme na teplom mieste podkysnúť na kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, semiačka podľa chuti, vodu a podkysnutý kvások. Vypracujeme na hustejšie vláčne cesto, ktoré posypeme múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto potom dobre premiesime, aby sa z neho uvolnil vzduch. Dáme ho znova nakysnúť a potom cesto vytvarujeme na bochník. Pripravený bochník položíme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do dobre vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme asi 55 minút až 1 hodinu. Upečený chlieb ihneď potrieme vodou aby dostal peknú lesklú farbu. Upečený chlebík necháme vychladiť a môžeme si pochutnať.