Rodinná kapustnica

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 25. 11. 2008

Suroviny: 1kg kvalitnej sudovej kapusty, 1/2 kg bravčového mäsa z pliecka, 1kg bravčového údeného mäsa (rebrá-kolienko), 1pár údenej domácej klobásky, vegeta, celé čierne aj nové korenie, bobkový list, mletá paprika, majoránka, soľ, 3PL masti, 3PL hladkej múky, 1 veľká cibuľa, sušené hríby-(zmes), 3 guličky borievok, 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie.

Postup: Kapustu scedíme a vodu z nej si odložíme. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme údené mäso, klobásku, zalejeme vodou a dáme variť. Ďalej ku kapuste pridáme 2-3 bobkové listy, 10 guličiek celého čierneho korenia, 3-4 guličky nového korenia, 2čl vegety, za hrsť sušených húb a varíme domäkka. Do kastróla dáme 2PL masti, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a urestujeme ju do svetložlta. Ku cibuli pridáme na kocky pokrájané pliecko, orestujeme, pridáme trocha soli, mletú papriku, mleté čierne korenie a podlejeme vodou. Prikryté podusíme až je mäso mäkké. Z kapusty vyberieme klobásku aj údené mäso a necháme vychladiť. Udusené bravčové pliecko pridáme aj so šťavou ku kapuste. Na zostávajúcej 1PL masti opražíme hladkú múku, pridáme ku nej mletej papriky, krátko osmahneme a zalejeme studenou vodou. Zápražku nalejeme ku kapuste, premiešame a podľa potreby prilejeme vodu. Necháme na slabšom ohni prevariť. Nakoniec kapustnicu dochutíme roztlačeným cesnakom, majoránkou, mletým korením a poprípade vegetou. Na slabučkom ohni ešte necháme prehrievať. /Údené mäso oberieme od kosti, pokrájame na kúsky a dáme do kapustnice, ako aj klobásku-pokrájanú na kolieska. Na tanieroch ozdobíme kopčekom kyslej smotany a pár kolieskami zemiakov, ktoré sme varili v šupke.