Praclíky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 02. 12. 2008

Suroviny: 250 mL mlieka, 30 g kvasníc, 1 čL soli, 1/2 kg hladkej múky, 180 g tuku, 1 žĺtok, 1-2 PL mlieka na potretie. POLEVA: 1 bielok z vajca, 1 čL soli, 2-3 PL vody, 2-3 PL hladkej múky.

Postup: Zo surovín na cesto vymiesime tuhšie vláčne cesto a hned z neho tvarujeme praclíky. Kladieme ich na pomastený plech a necháme ich na plechu nakysnúť. Vytvorené praclíky potrieme polevou a dáme ich upiecť do rúry vyhriatej na 200°C dozlatista. Takéto praclíky piekli za môjho detstva v malých pekárničkách a najlepšie chutili hneď za tepla. A tá poleva sa dala krásne odlupovať- mňam!