Vianočné medovníčky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 15. 12. 2008

Suroviny: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 2-3 PL medu, 4 potlčené klinčeky, 1 čL mletej škorice, 1 čL sódy bicarbóny, 3 vajcia,125 g Hery (1/2 kocky).

Postup: Všetky suroviny spolu vymiešame a zamiesené medovníkové cesto dáme na tanieri- do chladničky odležať.( na 24 hodín.) Cesto je veľmi lepivé, preto si pri spracovaní na doske, pomôžeme posypaním hladkou múkou. Vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vykrajujeme z neho pomocou formičiek ľubovoľné tvary. Vykrojené medovníčky dáme na plech a povrch potrieme rozšľahaným vajcom.(budú mať pekný lesklý povrch).Cesto pri pečení narastie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C asi 15 minút. Pečieme tak, aby boli medovníčky mierne zlatohnedé. Dĺžku pečenia si určíme podľa toho ako nám pečie rúra. Hotové medovníčky si dozdobíme podľa vlastnej fantázie. Upečené medovníčky sú stále mäkké.