Vianočné opekance

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 23. 12. 2008

Suroviny: 400 g hladkej múky, štipka soli, 20 g kvasníc, 4 dcl mlieka, 80 g masla, 100 g mletého maku, 100 g medu, 50 g práškového cukru. / Tento recept pochádza z Vranova n/ Topľou./

Postup: Z kvasníc, mlieka a štipky soli vymiešame kvások, zmiešame ho s múkou a vypracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a nnakrájame z neho malé kúsky, pokladieme ich na vymastený plech, pomastíme masťou a necháme na plechu nakysnúť. Potom opekance upečieme v rúre vyhriatej na 200 °C. Upečené opekance dáme do misy, polejeme ich zohriatym mliekom a hned ich scedíme aby sa nerozmočili. Mletý mak zmiešame s cukrom a nasypeme na opekance. Potom opekance prelejeme rozpusteným maslom a prremiešame. Nakoniec opekance polejeme medom a podávame.