Flambovaný korenený stejk

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hovädzie mäso, Vydané dňa: 27. 01. 2009

Suroviny: 2 hovädzie filetované stejky (po 150 g), 2 Pl olivového oleja, 1 PL zelené korenie, 2 PL koňaku (brandy), soľ, 2 PL créme fraiché (alebo šľahačková smotana), 1 čL rajčinového pretlaku.

Postup: Stejky opláchneme a osušíme obrúskom. Na panvici rozpálíme olej a stejky na ňom prudko opečieme z obidvoch strán - po 2 minúty! Potom stejky okoreníme potlčeným zeleným korením. Odstavíme z ohňa a polejeme koňakom! Koňak následne zapálíme a necháme vyhorieť. POZOR! zapaľujeme mimo dosahu horľavých látok !!! Oflambované stejky z panvice vyberieme a odložíme na teplé miesto ! Do výpeku pridáme Créme fraiché alebo smotanu, rajčinový pretlak a necháme na slabom ohni krátko prevariť ! Nakoniec omáčku dochutíme soľou. Omáčkou prelejeme opečené stejky a podávame s opekanými zemiakmi alebo s hranolkami.