Chilli paprička

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Koreniny, Vydané dňa: 24. 02. 2009

Chilli paprička (namiesto chilli sa niekedy používa názov kayenské korenie) je plod predovšetkým exotických druhov krovitých paprík, rastúcich v trópoch a subtrópoch Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Južnej a Strednej Ameriky, zvlášť Mexika. Hojne sa používajú aj na Balkáne.

Ide o malé svetlejšie papričky so silnou vôňou. Tieto feferónky sú ostré odrody spravidla vytrvalých koreninových paprík, ktorých je celá škála. Za svoju pálivú chuť vďačia látke kapsaicin, ktorá sa dobre rozpúšťa v tukoch, takže pre zahnanie akutného pocitu pálenia v ústach nejlepšie pomôže pohár mlieka. Okrem ďalších látok obsahuje vitamín C a karotén B. Podporujú chuť k jedlu, ale vo väčšom množstve dráždia pohlavné a močové ústrojenstvo. V primeraných dávkach pôsobí na žalúdok lrpšie než korenie. Má priaznivý účinok na zažívanie. Je dokázané, že kultúry, zvyknuté na ostré jedlá s týmto korením, ľahšie znášajú zamorenie pokrmov a prostredie okolo seba rôznymi bakteriami, hlavne tými vyvolávajúcimi preháňanie. Chilli vyvolává zmeny v črevnej sliznici, ktorá potom čosi znesie. Chilli je považované tiež za afrodiziakum. Týmto názvom býva často označovaný prášok zo sušených chilli papričiek. Má žltú až červenú farbu a veľmi pálivú chuť. Pochádza z oblasti strednej Ameriky. Karibskí domorodci s ním zoznámili už Kolumbových námorníkov.