Škorica

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Koreniny, Vydané dňa: 25. 02. 2009

Škorica je aromatická kôra škoricovníkov, stálezelených tropických stromov. Je aj liečivá, vyrába sa z nej silica, tinktúry, olej. Má korenisto nasladlú chuť a príjemnú vôňu, ktorú jej dáva hlavne obsiahnutá zlúčenina cinnamaldehyd. Pôsobí na chuť do jedla, celkovo osviežuje a podporuje trávenie.

Zo škoricovníka sa využíva sušená vnútorná časť kôry, bohatá na silice. Z listov, vetiev aj kvetov sa získava škoricový olej. Škoricovník nachádza uplatnenie vo veľa priemyslových odvetviach: v potravinárstve - vo väčšine krajín sa používa prášková škorica, která sa pridáva hlavne do sladkých pokrmov, do pečiva a cukrárskych výrobkov, pri zaváraní ovocia. Môže sa však používať aj škoriicová kôra vcelku (napr. v Indii sa vypráža v horúcom oleji). Do mäsových pokrmov sa pridáva škorica v ázijskej, latinskoamerickej, arabskej aj španielskej kuchyni.