Žemľové knedlíky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 02. 06. 2009

Suroviny: 1/2 staršieho senviča alebo 6 rožkov, 20 g kvasníc, 1 čL kryštáľového cukru, 2,5 dcl mlieka, 400 g hrubej múky, 1 vajce, soľ.

Postup: Sendvič alebo rožky pokrájame na kocočky. V miske rozmiešame kvasnice, lyžičku cukru a trocha vlažného mlieka na kvások. Vymiešaný kvások necháme na teplom mieste nakysnúť. Do misy preosejeme hrubú múku, pridáme vajce, soľ, premiešame, pridáme kvások, ostatné vlažné mlieko a vymiešame až vznikne riedke cesto. Do tohto cesta zapracujeme nakrájané kocočky sendviča. Z cesta utvoríme 2 bochníky knedle a necháme ich prikryté obrúskom 30 minút kysnúť. Vykysnuté knedle varíme vo vriacej osolenej vode približne 20 minút. V polovici varenia ich vo vode obrátime. Uvarené knedle vyberieme a popicháme vydličkou, aby z nich unikla para a vlhkosť.