Kurča na spôsob kačice s českými knedľami

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hydina, Vydané dňa: 17. 06. 2009

Suroviny: 1 kurča, 1 kg kyslej kapusty, olej, 1 cibuľa, celá rasca, korenie a soľ. Na české knedle: 450 g hrubej múky, 2 žĺtky, 3 žemle, 1 čL masla, 1 čL prášku do pečiva, 300 ml mlieka, soľ.

Postup: Kyslú kapustu opláchneme a necháme odtiecť. Do jenskej misy alebo pekáča dáme na spodok trocha oleja a strúhanky. Kyslú kapustu napcháme do dutín kurčaťa, koľko sa tam zmestí. Kapusta bude mať nezameniteľnú chuť nasiaknutú šťavou z kurčaťa. Otvor kurčaťa zopneme ihlicami alebo špajlami. Do pekáča dáme kyslú kapustu, ktorá nám ostala, posypeme rascou a na to pokrájame celú cibuľu nakrájanú na kocky. Na cibuľu položíme kurča, osolíme ho a okoreníme. Podlejeme vodou a dáme do rúry piecť na 1,5 hodiny. České knedle: do väčšej misy si dáme hrubú múku, pridáme na drobné kocky nakrájané žemle, 1 čL prášku do pečiva, soľ, mlieko, roztopené maslo, 2 žĺtky a vypracujeme cesto. Bochník cesta si rozdelíme na 3 časti a vyformujeme ich do knedlí. Do hrnca dáme zovrieť vodu a knedle dáme variť do vriacej osolenej vody. Keď ich dáme do vriacej vody, tak ich hneď odlepíme od dna a občas ich premiešame, aby sa neprilepili. Necháme ich variť 20 minút. Uvarené vyberieme a popicháme vidličkou- aby z nich vyšla para.