Špíz z bravčovej panenky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 17. 06. 2009

Suroviny: 400 g bravčovej panenskej, 20 g cesnaku, 60 g oleja, 0,5 dl bieleho vína, 1/2 citrónu, 280 g bravčovej alebo teľacej pečene, 130 g údenej slaniny, 100 g domácej klobásy, 100 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, 40 g masla

Postup: Mäso umyjeme a stiahneme z neho povrchové blany. Pokrájame ho krížom cez vlákna na hrubšie plátky, potrieme rozstretým cesnakom, pokvapkáme olejom, vínom a citrónovou šťavou a necháme 30 minút odležať. Pečeň pokrájame na malé kúsky a zabalíme do tenkých plátkov slaniny. Takto pripravené mäso a pečeň napichujeme na ihly striedavo s kolieskami slaniny a kolieskami cibule, osolíme, okoreníme, opaprikujeme a z oboch strán prudko opečieme na rozpálenom oleji. Tuk po opekaní zlejeme a do výpeku pridáme maslo, v ktorom krátko podusíme opečenú zmes na ihle. Ako prílohu podávame zemiaky upravené na rôzny spôsob a zeleninový šalát.