Kyslá liptovská polievka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 17. 06. 2009

Suroviny: vodu z kyslej kapusty podľa potreby a chuti rozriedenú vodou, bravčovú krkovicu, zemiaky, malý paradajkový pretlak, huby Bábky: zemiaky (koľko stravníkov, toľko stredne veľkých zemiakov), polohrubá múka, prášok do pečiva, cesnak, trochu oleja, soľ, mleté čierne korenie Rezance: polohrubá múka, 2-3 zemiaky, voda, soľ

Postup: Polievka: Do hrnca dáme variť kapustovú vodu s mäsom. Keď polievka zovrie, znížime plameň a necháme pomaly variť. Asi po hodine pridáme celé očistené zemiaky strednej veľkosti, huby a malý paradajkový pretlak, podľa potreby prisolíme. Pol hodiny pred dovarením vložíme do polievky bábky, ktoré počas varenia vystúpia navrch. Mäso a bábky vyberieme z polievky. Polievku podávame so širokými zemiakovými rezancami a celým zemiakom. Ako druhé jedlo je plát mäsa s bábkou, uhorkou alebo inou zeleninovou prílohou resp. tatárskou omáčkou. Čerstvé mäso posolíme. Bábky: Zemiaky očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme olej, malú lyžičku prášku do pečiva, cesnak, soľ, trochu mletého čierneho korenia (môže sa pridať aj vajce). Zamiešame a zahustíme múkou toľko, aby sa dali vytvarovať valčeky (knedle) pre každého stravníka, ktoré dáme variť do polievky.Rezance: Na podložku nasypeme múku, do ktorej postrúhame na jemnom strúhadle zemiaky, pridáme soľ a vymiesime mäkké cesto, ktoré valčekom a podsýpaním vyvaľkáme. Pokrájame na široké rezance, dáme variť do osolenej vody.