Plnená oravská roštenka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hovädzie mäso, Vydané dňa: 20. 06. 2009

Suroviny: Potrebujeme: 500 g roštenky, 100 g šunky, 100 g údenej slaniny, 2 vajcia, 100 ml smotany, trocha horčice, 4 väčšie zemiaky, múku, masť, šťavu z polovice citróna, 1 citrón, 1 bobkový list, celé čierne korenie, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Plátky mäsa opatrne naklepeme na tenko tak, aby sme nenarušili ich celistvosť. Pripravíme plnku: V šupke uvarené zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Pomiešame s 20 g masti, 2 žĺtkami a so smotanou. Pridáme soľ a sneh z bielkov, premiešame a mäso naplníme. Okraje trochu zahneme a zvinieme. Kraje spojíme špáradlami alebo ihlicami. Do nádoby dáme roztopiť masť a nakrájanú slaninu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, bobkový list, pár zŕn čierneho korenia a osolené mäso. Vrch mäsa potrieme masťou a rýchlo pečieme. Keď roštenky očervenejú, k zelenine pridáme 1 lyžicu múky, opražíme a zriedime vodou. V tomto základe dusíme roštenky. Občas pomiešame, aby neprihoreli. Zmäknuté mäso vyložíme na misu. Do omáčky vytlačíme šťavu z polovice citróna, pridáme horčicu, smotanu a prevaríme. Takúto omáčku nalejeme na mäso. Ozdobíme krúžkami citróna. Podávame s hranolčekmi.