Bohatier

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 22. 06. 2009

Suroviny: 600 g polohrubej múky, štipku soli, 30 g droždia, 1 lyžičku kryštálového cukru, 1/4 litra sladkého mlieka, 2 vaječné žĺtky, 150 g masla, 1 polievkovú lyžicu práškového cukru a 2 polievkové lyžice oleja. Na jednotlivé plnky potrebujeme: Maková plnka: 200 g pomletého maku, 0,2 litra sladkého mlieka, 1 lyžička postrúhanej citrónovej kôry, 120 g práškového cukru. Slivková plnka: 100 g slivkového lekváru, 2 polievkové lyžičky rumu alebo nejakého likéru.Tvarohová plnka: 250 g čerstvého tvarohu, 120 g kryštálového cukru, 1 vaječný žĺtok, 2 vaječné bielky, 1 vrecúško vanilkového cukru, 30 g hrozienok.Orechová plnka: pripravíme ju ako makovú, pridáme vyšľahaný sneh a jeden vaječný bielok. Práškový cukor na posýpanie nakrájaných zákuskov.

Postup: Z droždia, cukru a vlažného mlieka pripravíme kvások. Keď vykysne, primiešame ho do múky, pridáme štipku soli, maslo, 2 polievkové lyžice oleja, práškový cukor. Cesto dobre vymiesime a necháme na teplom mieste vykysnúť. vytvoríme päť rovnakých bochníčkov. Z ďalších surovín vymiešame jednotlivé plnky. Plech na pečenie vymastíme maslom. Z prvého bochníčka vyvaľkáme tenké cesto, položíme ho na plech a natrieme makovou plnkou. Prikryjeme ďalším rozvaľkaným cestom, na ktoré nanesieme slivkový lekvár. Prikryjeme ďalším cestom a potrieme tvarohovou plnkou a nakoniec orechovou plnkou. Vrch posledného cesta natrieme rozšľahanými vaječnými žĺtkami. Bohatiera pečieme v dobre vyhriatej rúre. Po vychladnutí nakrájame na štvorce alebo obdĺžniky, naložíme na tácku a posypeme práškovým cukrom.