Lahôdkové oškvarkové pagáče

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Slané pečivo, Vydané dňa: 26. 06. 2009

Suroviny: PRVÉ CESTO:750 g hladkej múky, 1 kocka(40g) kvasníc, 3 dcl mlieka, 1 čL cukru, 1 vrchovatá čL soli, 50 g masla alebo Hera. DRUHÉ CESTO:500- 600 g polohrubej múky, 500 g oškvarkov, 200 g Hery, 1 vrchovatá čL soli, 1/2 čL mletého korenia, 4 v šupke uvarené zemiaky.

Postup: PRVÉ CESTO: Z 1 dcl vlažného mlieka , kvasníc , 1 PL hladkej múky a z 1 čL cukru vymiešame kvások, ktorý necháme na teple podkysnúť. Potom do misy preosejeme hladkú múku, pridáme kvások, rozpustenú Heru, premiešame, pridáme soľ a doriedime mliekom. Vypracujeme hustejšie vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 45 minút vykysnúť. Zatiaľ si najemno postruháme v šupke uvarené zemiaky, pridáme najemno nasekané oškvarky postruháme Heru a pridávame polohrubú múku, až vymiesime nelepivé husté oškvarkové cesto ! Vkysnuté cesto z hladkej múky vyvaľkáme nahrubo na pomúčenej doske ! na toto cesto rovnomerne nanesieme oškvarkové cesto a obidve poskladáme do obálky. Necháme 20 minút postáť a toto opakujeme ešte 2x. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbkuasi 2 cm, nožom na povrchu narobíme mriežky a okruhlím vykrajovátkom vykrajujeme pagáče- s priemerom asi 6 cm. Povykrajované ukladáme na plech, vyložený papierom na pečenie, vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25- 30 minút- (dozlatova).