Burgundské hovädzie mäso

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hovädzie mäso, Vydané dňa: 07. 07. 2009

Suroviny: 800 g hovädzieho stehna alebo roštenky, 100 g údenej slaninky, soľ, masť, 1 cibuľa, 1 mrkva, 1 petržlen, bobkový list, celé čierne korenie, 2 PL rajčinového pretlaku, 2 PL hladkej múky, 100 g ríbezľového džemu, 2 dcl červeného vína, cukor, citrónová šťava.

Postup: Mäso prešpikujeme tenkými prúžkami slaninky a osolíme . Na masti dáme zosklovatieť nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme na kocočky pokrájanú zeleninua krátko orestujeme. Potom pridáme 1 väčší bobkový list, niekoľko guličiek korenia, pretlak a pripravené prešpikované mäso.Podlejeme trochou vody a prikryté dáme dusiť. Počas dusenia mäso obraciame a podľa potreby podlievame vodou. Udusené mäkké mäso vyberieme, zahustíme zápražkou z múky a prevaríme. potom pridáme džem, do tmava upálený karamel z cukru a dobre premiešame. Necháme povariť, prilejeme víno, dochutíme citrónovou šťavou a prepasírujeme cez sitko. Do hotovej omáčky dáme prehriať na plátky pokrájané mäso a podávame najlepšie s knedľou, alebo s varenými zemiakmi.