Jablkový závin

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 29. 08. 2009

Suroviny: 2 000 g jabĺk, 250 g Hery, 1 lístkové cesto (400 g), 400 g sladkej strúhanky , 400 g mletých orechov, 150 g práškového cukru , 2 balíčky vanilínového cukru , škorica , hladká múka.

Postup: 1. Jablká nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou. Heru necháme roztopiť. Zo strúhanky, orechov, škorice, práškového a vanilínového cukru si pripravíme posýpku. Jablká, posýpku aj lístkové cesto rozdelíme na dve časti. 2. Pracovnú dosku posypeme hladkou múkou a natenko vyvaľkáme prvú polovicu cesta, aby bolo takmer priesvitné. Opatrne ho preložíme na pomúčenú utierku. 3. Polovicu posýpky rozdelíme na dve časti. Prvou posypeme 2/3 vyvaľkaného cesta, pokvapkáme rozpusteným tukom a navrstvíme polovicu jabĺk. Zasypeme zvyšnou posýpkou a opäť trochu polejeme tukom. 4. Pomocou utierky závin stočíme a položíme na vymastený plech. Rovnakým spôsobom urobíme aj druhý závin a dáme na plech. 5. Vložíme do vyhriatej rúry a pomaly pečieme. Počas pečenia potierame zvyšným roztopeným tukom. elektrická rúra: 190 °C, teplovzdušná rúra: 170 °C, plynová rúra: stupeň 3 – 4, čas pečenia: 20 – 25 minút