Kávový závin

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 29. 08. 2009

Suroviny: 5 žĺtkov, 100 g práškového cukru, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 80 g hrubej múky, 1 lyžička kypriaceho prášku, 50 g orechov, sneh z 5 bielkov. PLNKA: 300 ml mlieka 2 lyžice znkovej kávy 3 žĺtky 1/2 balíčka vanilínového cukru 2 lyžice hladkej múky 200 g masla 240 g práškového cukru .

POSTUP: 1. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a postupne primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov a múku zmiešanú s kypriacim práškom a so zomletými orechmi. 2. Plnku si pripravíme tak, že do časti vriaceho mlieka zamiešame zomletú kávu, privedieme do varu, odstavíme a necháme asi 5 minút stáť. Potom bielu kávu precedíme a doplníme mliekom do 300 ml. Múku vymiešame s malým množstvom studenej bielej kávy, pridáme žĺtky, vanilínový cukor a zvyšok kávy. Nad parou za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť a občas ho premiešame. Maslo alebo rastlinný tuk vymiešame dopenista, pridáme cukor a v malých množstvách vychladnutý krém a všetko dobre vymiešame. 3. Cesto rozotrieme na menší plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie, a rýchlo upečieme, aby sa cesto nevysušilo. Potom ho vyklopíme na mokrý obrúsok, oddelíme od papiera a stočíme. Po vychladnutí ho opäť roztočíme a natrieme plnkou a znova zavinieme. elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 15 – 20 minút