Kapustníky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Slané pečivo, Vydané dňa: 30. 08. 2009

Suroviny: Cesto: 400 g polohrubej múky, 30 g droždia,200 – 250 ml mlieka , 1lyžica práškového cukru ,40 g masti, 1 žĺtok ,pol lyžičky soli ,tuk na vymastenie plechu ,1 lyžica masti na potretie. Plnka: 500 g bielej hlávkovej kapusty, 1 lyžička masti 100 g prerastenej slaniny, pol lyžičky mletého čierneho korenia 1 lyžička soli

Postup: 1. Cesto: Do misky preosejeme múku, pridáme rozdrobené droždie, mlieko, cukor, rozpustenú masť, žĺtok, soľ. Vypracujeme cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. 2. Plnka: Na rozohriatu masť dáme najemno postrúhanú kapustu, osolíme, okoreníme a dusíme takmer domäkka. 3. Slaninu pokrájame na malé kocky, opražíme, pridáme do kapusty a ešte chvíľu podusíme. 4. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3/4 cm a pokrájame na pravidelné štvorce. Do stredu každého štvorca dáme kapustovú plnku, okraje pevne spojíme, vytvarujeme guľku, uložíme na vymastený plech (môžeme ich roztlačiť na placku), potrieme roztopenou masťou a upečieme. 5. Po upečení ešte horúce potrieme olejom, kapustníky tak neoschnú.