Jadranská torta

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 30. 08. 2009

Suroviny: CESTO: 3 vajcia, 60 g práškového cukru, 60 g hladkej múky, 20 g kakaa, 2 lyžice oleja. KRÉM: 200 ml mlieka, 100 g krupicového cukru, 20 g maizeny, 1 žĺtok, 50 g zomletých opražených lieskových orieškov, 150 g masla, 300 ml šľahačky, 30 g cukru. POLEVA: 100 g čokolády na varenie, 20 g stuženého pokrmového tuku .

Postup: 1. Cesto: Z 3 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne primiešame 30 g práškového cukru. 3 žĺtky a 30 g práškového cukru vymiešame dopenista a zľahka spojíme s bielkovým snehom. Pridáme preosiatu múku a kakao a za stáleho miešania prilievame olej. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy a upečieme vo vyhriatej rúre. 2. Krém: Krupicový cukor, maizenu a 1 žĺtok dobre rozmiešame v mlieku a za stáleho miešania privedieme do varu. Hneď odstavíme a kašu za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu pridáme k zmäknutému maslu a dohladka vyšľaháme. Do maslovej hmoty pridáme pomleté oriešky. Krém nahrubo natrieme na cesto a necháme v chlade stuhnúť. 3. Smotanu na šľahanie s cukrom ušľaháme dotuha a natrieme na krémovú vrstvu. Z čokolády na varenie a z tuku pripravíme čokoládovú polevu a potrieme ňou povrch torty. Keď stuhne, tortu ozdobíme zvyšnou šľahačkou a celými lieskovými orieškami.