Hrušková torta so škoricou

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 30. 08. 2009

Suroviny: CESTO: 4 vajcia, 4 lyžice teplej vody, 1 balíček vanilínového cukru, 200 g kryštálového cukru, 60 g pomletých orechov, 110 g hrubej múky, 1 kypriaci prášok, 30 g kakaa. PLNKA: 1 väčší hruškový kompót, 1 šľahačková smotana (250 ml), 200 g kyslej smotany, 40 g pomletých orechov. NA POSYPANIE: 1 lyžica práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, pol lyžičky mletej škorice.

Postup: 1. Vajcia rozbijeme, opatrne oddelíme bielky od žĺtkov. K bielkom pridáme 4 lyžice teplej vody a vyšľaháme dotuha. Pridáme vanilínový a kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Postupne primiešame žĺtky, pomleté orechy, preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom a opatrne vypracujeme cesto. Do tortovej formy (s priemerom 26cm) vyloženej papierom na pečenie vylejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Z upečeného a vychladnutého cesta odkrojíme približne 0,5-centimetrovú vrstvu, ktorú rozmrvíme do misky. 2. Plnka: Hrušky precedíme a necháme odkvapkať (hmotnosť po odkvapkaní by mala byť asi 455 g). •Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a zmiešame s kyslou smotanou. Približne tretinu šľahačkovej zmesi natenko natrieme na tortu. Odkvapkané hrušky pokrájame na tenké plátky a poukladáme na šľahačkovú vrstvu. 3. Pomleté orechy zmiešame s omrvinkami z cesta a spojíme so zvyškom šľahačky. Túto zmes navrstvíme na hrušky a posypeme práškovým a vanilínovým cukrom zmiešaným so škoricou. Povrch torty ozdobíme štipkou škorice a na dve hodiny ju vložíme do chladničky. Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: stupeň 3 Čas pečenia: 40 – 45 minút