Liptovská fazuľovica- (recept od Anajk)

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 15. 12. 2009

Suroviny: cca 250g fazule najlepšie bugare, 1/2 buľvy kvaky (kŕmna repa), celé čierne korenie, 3-4 guličky nového korenia, 3 bobkové listy, 1 stredne veľká cibuľa, 4 ks voňavých klinčekov, zemiaky, soľ, vegeta, údená domáca klobáska, údené kolienko, mletá červená paprika, masť, hladká múka, široké domáce rezance.

Postup: Fazuľu, najlepšie "bugare" deň vopred namočiť. Uvariť údené alebo svieže koleno, do tej vody potom dať variť fazuľu namočenú v predchádzajuci deň. Keď je fazuľa polomakká, pridáme polovicu buľvy- na tenké rezance nakrájanej kvaky a všetko spolu varíme aj s koreninami -( celé čierne korenie, 3-4guličky nové korenie, 3 bobkové listy, jedna stredne veľká celá cibuľa, do nej môžeme vpichnúť zo 4 klinčeky, pridáme očistené nakrájané zemiaky, soľ, vegetu, na kolieska nakrájanú klobásku a všetko uvaríme domäkka. V osolenej vode uvaríme široké rezance, ktoré pridáme do fazuľovice. Potom si urobíme z masti, múky a červenej papriky zápražku, polievku zahustíme a dochutíme - dosolíme podľa chuti. Po dovarení do polievky pridáme na kúsky nakrájané kolienko. Kto chce, môže si do taniera pridať za lyžičku kyslej, prípadne sladkej smotany..na zlepšenie chute nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať..je to sýte, jednoduché jedlo..