Durínske zemiakové knedlíky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zemiaky, Vydané dňa: 06. 01. 2010

Suroviny: 300 g surových zemiakov, 300 g zemiakov uvarených v šupke, 80 g masla, 2 staršie žemle, soľ, solamyl.

Postup: Surové zemiaky ošúpeme a najemno nastruháme. Necháme ich postáť aby pustili vodu. V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a postruháme najemno. Vodu zo scedených surových zemiakov zlejeme a usadený škrob na spodku dáme naspäť k zemiakom. Potom obidva druhy nastruhaných zemiakov spolu zmiešame. Žemle nakrájame na kocočky, osmažíme ich na malom množstve masla. Po osmažení ich pokvapkáme roztopeným maslom a pridáme ich k zemiakom. Potom všetko osolíme, pridáme trocha solamylu na zahustenie a dobre premiešame. Z tejto hmoty tvarujeme guličky s priemerom 3-4 cm a dáme ich do vriacej osolenej vody uvariť. Počas varenia občas premiešame aby sa neprilepili na spodok hrnca. Knedlíky varíme asi 10 minút- pokiaľ nevyplávaju na povrch. Uvarené knedlíky podávame s udusenou kyslou kapustou k varenému údenému mäsu alebo ako prílohu k divine.