Zálesácky guláš

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 06. 01. 2010

Suroviny: 400 g hovädzej kližky (môčing) alebo slabinky, 2 PL masti, 2 cibule, 1 čL rasce, 2 PL rajčinového pretlaku, 1 PL mletej sladkej papriky, soľ, biele mleté korenie, cesnak, 150 g suchej fazule- (namočenej deň vopred vo vode), 130 g sterilizovanej alebo mrazenej zeleniny, hovädzí vývar- ( môže byť z kocky), hladká múka a masť na zápražku.

Postup: Namočenú fazuľu si dáme uvariť do osolenej vody. Mäso opláchneme a pokrájame na kocky. Na horúcej masti opražíme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme celú rascu, pretlak a po chvíľke restovania aj mletú sladkú papriku. Túto zmes premiešame, zalejeme trochou vývaru a pridáme na kocky pokrájané mäso. Prikryté dáme dusiť. Keď sa mäso zatiahne-(získa bledú farbu), tak guláš osolíme, okoreníme a dusíme domäkka. Podľa potreby dolievame vývarom. Keď je mäso mäkké, pridáme zvyšný vývar, privedieme do varu a guláš zahustíme upraženou zápražkou. Necháme na slabšom ohni povariť ešte 15-20 minút. Nakoniec do gulášu pridáme uvarenú fazuľu, zeleninu, dochutíme prelisovaným cesnakom- podľa chuti a guláš necháme znova prevrieť. Podávame s chlebom.