Cesnakáče

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Slané pečivo, Vydané dňa: 28. 08. 2010

Suroviny: kvások - 1 dl mlieka, 1 kocka kvasníc, 1 čl cukru, troška múky cesto - 800 g hladkej múky, 2 čl soli, 125g hery, 1 menšia hlávka cesnaku, vajce na potretie

Postup:Z vlažného mlieka, kvasníc, cukru a trošky múky vymiešame kvások a necháme ho na teplom mieste podkysnôť.Do preostiatej múky pridáme kvások, soľ a doriedime podľa potreby vlažným mliekom alebo vodou. Vypracujeme hustejšie vláčne cesto. Vypracované cesto necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvalkáme na plát hrubý 1 - 1,5 cm. Rozvaľkaný plát cesta potrieme herou, do ktorej sme zamiešali roztlačené strúčiky cesnaku. Pripravené natreté cesto zvinieme do rolády a šikmými rezmi nakrájame na trojuholníky. Nakrajané trojuholníky poukladáme na plech, ktorý sme predtým vyložili papierom na pečenie alebo vymastili tukom. Nakoniec nakrájané trojuholníky potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do zlatista pri 180stupňov asi 20 - 25 minút. (Pred upečením môžeme cesnakáče posypať sezamovými semienkami alebo hrubou soľou. Neodporúčame rascu, jej chuť sa nehodí s cesnakom!