Smotanový pečený posúch

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 27. 03. 2011

Suroviny: 400 g polohrubej múky, 1/2 kocky kvasníc, 3-5 dl mlieka, 1-2 dl oleja, 1 čl cukru, soľ, 1 kyslá smotana, 1 vajce, vegeta, kôpor

Postup: Do vlažného mlieka zamiešame cukor, rozdrobené kvasnice a vymiešame kvások. Necháme na teple 10 min. podkysnúť. Potom ku kvásku zapracujeme múku, olej, soľ a vypracujeme skôr redšie cesto. Necháme v teple asi 1/2 h kysnúť. Na hlbší plech vytretý olejom alebo stuženým tukom vylejeme nakysnuté cesto a okraje trocha povytiahneme hore po plechu. V miske si zmiešame smotanu, rozšľahané vajce, vegetu a kto má rád, aj nasekaný kôpor. Túto zmes natrieme na cesto a pekáč vložíme do vyhriatej rúry asi na 180 stupňov a pečieme asi 20-25 minút. Potom pečený posúch pokrájame na porcie. Hodí sa ku fazuľovej alebo šošovicovej polievke. Je to veľmi starý recept.