Žemličky - žabičky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 09. 03. 2012

Suroviny: Kvások z mlieka, kvasníc a štipky cukru, hladká múka, žĺtky, soľ Na nátierku: 15 dg Eidamu, majolka, 1 kyslá smotana, 3 strúčiky cesnaku, vegeta

Postup: Podkysnutý kvások pridáme do múky, pridáme žĺtky, soľ a vymiesime vláčne cesto ako na kysnutý koláč. Cesto dáme na teplé miesto vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm a z neho vykrajujeme malé kolieska s priemerom asi 3-4 cm. Z každého kolieska vytbarujeme malú guľku. Guľôčky poukladáme na vymastený plech a necháme ešte podkysnúť. Potom potrieme vajcom a posypeme sezamom alebo makom. Dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme dozlata. Vychladnuté upečené žemličky rozkrojíme, vložíme do každej cez polovicku preložené koliesko salámy a potrieme plnkou. Dozdobíme kolieskom uhorky alebo rajčiny, môžeme aj paprikou.